There was an error in this gadget

Wednesday, March 2, 2011

Isteri Yang Boleh Dikahwini??? (Revision Post part 2)


Ok so tunang dah skang pasal pasangan yg bleh kite kawin ikut Islam dan Undang-undang Malaysia.....
Klu pasal husband senang je Islam dan sebagainye and klu bukan Islam suh la masuk Islam dulu... 
tapi bagi lelaki oleh sebab cerewet dan memilih.. (aku x k, lol) so mesti la nak kawin ngan anak mat salleh la, amoi la, hindustan la, xpun minah yg xberagama... so please alert.

Mcm bese klu rujuk Al-Quran:
Surah Al-Baqarah:(2:221) kesimpulannya.. kahwinilah wanita yg dipercayai..

tapi yang menjadi controversi sampai aku pun jadi mental jap pikir pasal nih ialah isu perkahwinan SHAH RUHK KHAN ngan KAJOL dalam MY NAME IS KHAN.... banyak masyarakat Islam terutama lelaki (bnyak ke? or aku just buat auta) yg pikir boleh ke kawin ngan bukan Islam dan si gadis masih mengikuti agama asal... so THE ANSWER IS...

NO in MALAYSIA... 
dalam section 10 Akta Keluarga Islam (WP). 
(1) no man shall marry a non-Muslim except a Kitabiyah.
(2) no women shall marry a non-Muslim.
so dah terang lagi bersuluh TAK BOLEH ok.. klu tak zina la selama perkahwinan tu.. so masuk Islam baru boleh...

lagi satu issue, KAJOL tu Kitabiyah ke so die takyah masuk Islam... dlm Akta yg sama maksud KITABIYAH di perjelaskan dalam section 2.
" a woman whose ancestor were from Bani Ya'kub"
"a Christian women whose ancestors were Christians before the prophethood of the Prophet Muhammad"
"a Jewess whose ancestors were Jews before the prophethood of the Prophet Isa"
so kat sini maksudnya.. lelaki bleh kawin ngan org bukan pure Islam tetapi seorang Kitabiyah iaitu keturunan Bani Ya'kub atau Christian b4 Nabi Muhammad atau Yahudi yg keturunan agamanya sebelum Nabi Isa... (klu translate korang pun bleh) tapi aku pun tak berapa faham sangat situasi ni so kesimpulannya kitabiyah ni wanita yg datuk nenek nye beragama kristian sebelum datangnya Muhammad SAW dan wanita yahudi yg datuk nenek nye beragama yahudi sebelum kedatangan Nabi Isa AS...

Case die:
Abdul Razak v Maria Menado; dalam kes ni keturunan Maria Menado ni bukan dari keturunan Kristian yang asal sebab keturunan Maria ni dah tukar ke Kristian selepas Nabi Muhammad SAW, so perkahwinan mereka terbatal. (p/s: tapi lepas case tuh, Maria masuk Islam dan bahagia bersama suaminya...)

So the Conclusion is, kepada lelaki termasuklah aku, xpayah la cari gadis yg agama lain, Gadis Melayu masih ramai kot, (klu dpt non-Muslim pastu masuk Muslim kredit for that guy!) nak mudah tengok mcm Akta Keluarga Islam Kelantan :
NO MALE PERSON CAN MARRY A PERSON WHO IS NOT A MUSLIM, kan mudah... tak berbelit ngan Kitabiyah nih... jom pakat ramai2 KAWIN.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...