There was an error in this gadget

Thursday, March 3, 2011

Yes! AKU NAK KAWIN EMPAT!



wah ini memang disukai oleh lelaki, tapi mampu ke? layak ke? boleh ke?

so dalam Surah An Nissa (4:3) dan (4:219); Islam memang membenarkan kaum lelaki mengahwini lebih dari 4.. tapi mase lecture, lecturer tu ada kasi sedikit info bahawa kisah sebenar surah ini diturunkan mase itu ialah ramai lelaki yg syahid di medan perang, so untuk kesejahteraan dan keadaan si balu ni maka turunlah perintah tersebut yg membenarkan lelaki kahwin lebih dari empat..

adakah relevant pada masa kini? bagi aku relevant sangat2, bukan sebab aku gatal ke ape, cuma lelaki zaman kini berkurang bukan sebab syahid tapi suicide sebab dadah, merempit, accident, jadi gay, dan macam-mcam lagi so kesianl la kat wanita2 yg masih mencari disana (gile bajet aku nih, dah la loser ada hati nak kutuk wanita) for ladies no offence k, just nak kasi peringatan dan ia memang benar.. (klu pondan dah jadi stewardess kat thailand tak ke tercabarnya wanita zaman kini hehehe) again no offence...

so bebalik pada isu bleh kawin 4 ni atau poligami, dia mestilah ADIL, macam mane nak ADIL,?
1st. die bleh pikir sendiri (bak kate Nabil lu piki la sendiri)
2nd atau oleh orang sekeliling, atau negeri atau mahkamah.. (macam p wat survey la kate WAHAI ORANG KAMPUNG, ADAKAH AKU NI ADIL DAN BOLEH KAWIN 4, konferm kene baling ngan lesung batu.. hahaha)

klu ikut undang-undang Malaysia, section 23 dan 123 of Akta Keluarga Islam (wp) mahkamah yg akan benarkan samaada die layak kawin lebih dari 1 atau tidak... sebab tu la ramai org2 yg nak kawin lagi satu nih pi kawin kat tempat lain sebab susah sgt kt Malaysia nih... (ikut Islam xsalah perkahwinan tu just xdiiktiraf Malaysia la... yela kang kene tangkap basah kate dah kawin tp IC nikah xda, pastu bile cerai lak, si isteri tak bleh la nak tuntut kat mahkamah.)

tapi buat sape yg nak kawin 4 ceh pk, sedang Baginda pun tidak dapat berlaku adil dalam memberi kasih sayang (dimana Baginda lebih sayangkan Aisyah dari yg lain) inikan pulak kite yg manusia biase nih. (based on hadith yg disampaikan oleh lecturer aku, sources of hadith tu aku xsempat salin) pastu dalam buku Family Law ni ada cite skit dimana BAGINDA hanya berkahwin dengan janda dan seorang anak yatim piatu (Aisyah) so dah terangkan apa tujuan POLIGAMI. bukan nak main suke suke je nak kawin 4 nih.. 
ni tak pantang Anak Dara yg Dahi licin, ajak kawin lalu.. hehehe

(p/s: aku terpikir kenape dahi licin??? so please jganla nak poligami klu Baginda tidak mampu memberi kasih sayang yang adil inikan pula kita manusia yg alpa... sekian)

2 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...