There was an error in this gadget

Wednesday, March 2, 2011

Nak Tunang Ke Tak? (Revision Post Part 1)


Bertunang atau dalam bahasa inggeris nye Betrothal... so aku nak share la skit sambil kongsi-kongsi ngan rakan-rakan pembaca sekalian.. Bertunang klu for ladies die memang suke, mane taknye ngan hantaran yg berbagai-bagai, yg kita sebagai laki plak parak gile memikirkan status kewangan... (sepanjang aku tgk hantaran kawin kakak2 aku yg 2 org tu, yg laki dpt makanan yg pompuan lak dpt makeupla, handphone la... aku pun pelik pesal la nak demand walhal ko kawin ngan laki atas dasar cinta, hampeh tol! pastu yg lagi xbleh blah ada yg sanggup nak wat pinjaman asalkan perkahwinan GRAND pastu dah kawin hutang keliling pinggang sampai susu anak pun kene catu... hahaha)

So ada bahayanye tunang nih terutama bagi kaum lelaki n for ladies ini adalah peluang anda tok hak anda as stated dlm undang-undang Malaysia.. so keep reading:

dlm s15 Akta Keluarga Islam, katenye Bertunang tu adalah contract so if u breach the contract u can be sue.. saman jangan tak saman.. tapi isunye bukan pasal saman tapi berapa byk yang korang bleh saman...

tok menyaman orang yg breach contract nih mestila kene ikut syarat-syaratnye...

1. bertunang tu mesti ikut Hukum Syara'

2. dan orang yg breach tu mesti tidak mempunyai alasan yang kukuh kenapa nak putus tunang (antara alasan kukuh, DIA CURANG NGAN SAYE! hehe).
ni semua dalam s 15 gak...

dan ingat yang korang bleh claim atau tuntut jika berlaku putus tunang hanyalah tuntutan yg munasabah (good faith la,) macam yg munasabah tu kite tngok la Hakim ckp ape ye... ni klu putus tunang nak claim pe trim rambut bagi aku x munasabah kot...

so ini adalah case-case mahkamah yg kate tuntutan tu munasabah:

Jamah v Jamaluddin, mahkamah kate bleh tuntut mas kawin, cincin tunang dan perbelanjaan perkahwinan.

Salbiah v Hi Othman, si lelaki ni nak putus tunang, so si gadis ni tutut la... apa yang die tuntut? perlanja makan kenduri to 500 org, ubahsuai rumah termasuk bilik air dan cat rumah hanya tok bakal pengantin dan jugak tuntut malu (macam saman malu la). so mahkamah kasi separuh dari tu sebab 1st dalam resit tuh tarikh ubah suai pintu gate jauh dri tarikh pertunangan so melampau gak r si gadis nih claim, pastu tok saman malu lak, xbleh sebab mahkamah takde bidang kuasa, 
(p/s: saman malu hanya di mahkamah sivil bukan syariah k. so klu still nak saman p la mahkamah sivil...)

dalam Mazhab lak:
Hanafi : Hantaran tu bleh di tuntut sekiranya tiada perubahan pada hantaran tu, ie cincin ke, pastu macam kain yg dah dibuat baju so xyah la kasi baju tuh je.

Maliki : Klu yg bersalah tu lelaki (si laki yg nak putus) die takda hak nak mintak balik tapi klu pompuan yg wat hal die bleh la claim tok barang yg masih wujud...

Shafie : klu barang tu still ada kene pulangkan kembali klu putus tunang tapi klu barang tu xda kene ganti ngan nilai yang sama.

So si gadis b4 korang tunang better mintak barang murah2 sebab andai kate korang yg mintak putus, ada ke duit nak bayor balik.. kite kan ikut Shafie.. hehehe tok lelaki yg SETIA kasi je barang mahal2 if die yg mintak putus korang takla rugi bleh claim balik.. cume rugi nak bayar lawyer je..

(p/s: aku xtau la labu...... lagi murah lagi baguih kot..... lol... PULANGKAN.. PULANGKAN.. kata si pontianak kepada husband die yg curang.. lol)

1 comment:

  1. entrie ni menarik..saya nak share kat facebook ye..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...