There was an error in this gadget

Monday, January 31, 2011

Macam mane Nak jimat Minyak Kete...

Assalamualaikum...

Since, kopi memang seorang pencinta alam aka ENVIRONMENTALIST... kopi sgt menitik beratkan cara2 menjaga alam sekitar sehinggalah cara nak jimat minyak... apa kaitannya? senang je, bila jimat minyak, maka kurang penggunaan minyak so bleh simpan tok mase akan dtng (lgpun Petronas pun hanya mampu bertahan 20 tahun je lagi) so bila minyak kurang digunakan maka kuranglah pembebasan carbon monoxide atau kate mudah asap kete so no global warming occurred.. So HERE ARE THE TIPS:


  • Jangan gune kete atau ape jenis kenderaan, naikla basikal ke, kete sorong ke, kete lembu ke atau lagi mudah       jalan kaki je...

  • Klu bawak 35km/jam takyah la pakai aircond, just bukak je tingkap tp bile bawak lebih 35km/jam.. tutup tingkap bagi menigkatkan aerodynamic kete so kete akan bergerak laju disamping mengurangkan penggunaan minyak..

  • klu bawak kete tu, pastikan tahap pemanduan stabil.. mcm stay kat 80km/jam je jgn la sat sat 60, sat sat 120.. ini menyebabkan penggunaan minyak x stabil.. so byk guna minyak... terutama yg bawak auto, so stay la kat tahap yg sesuai..

  • for those yg bawak auto, elak jln yg banyak traffic light, sebab bile berhenti for sure korang x change ke nuetral n bile lampu hijau mesti press minyak macam nak pecut.. masa ni la minyak byk guna sebagai bahan bakar untuk memecutkan kelajuan pergerakkan injap... so avoid it.

  • berikutnya for those yg suke custom madekan kete mcm letak spoiler yg besar gedabak atau yg letak perhiasan yg terlampau.. better jgn.. tp klu nak letak gak, cari la yg nipis dan yg aerodynamic...

  • lastly, tengok tayar, biar la tayar tu penuh ngan angin bru bleh bergerak laju dan effisian, pastu jgn la bawak bende berat2 yg x perlu... tp klu org yg berat memang perlu bawak.. hehehe 

ini antara hasil slide mase presentation research aku... thanks.



Jom Kite Jage Alam Sekitar Kite.. hehehe (FYI: minyak 95: RM 1.90/l, 97: RM 2.40/l.. sila rujuk kembali di station minyak berhampiran anda)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...