There was an error in this gadget

Saturday, May 21, 2011

Jangan Jadi Macam Aku, Nyesal Wooo..

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Pert/Kopi ko gile ke nak update kul 2 pagi nih... hehe... tapi still nak update gak...

Al-kisah... ptg tadi sedara aku call kate yg anak die dapat buat Diploma kat ipta (aku tak bleh specific kat mane, takut anda (lelaki) cuba mengorat anak sedara aku tuh. hehehe)... Syukur anak die dapat sambung blaja... so esok merupakan hari pertama bagi yang buat Diploma di IPTA tersebut....

So buat yg berjaya menyambung pelajaran, tahniah la diucapkan.. SO PLEASE BLAJA BETUL2 sebab kenape? nanti jadi macam aku, nyesal woooo.. 

kisah aku begini.. mase aku skool rendah, bagi aku tak pernah mengalami kegagalan sehinggakan family aku membuat expectation yg sangat tinggi... so bile dah tinggi pada mulanya bangga tapi lame kelamaan gelisah gulana dibuatnya... maka dek keputusan yg OK aku dapat sambung kat skool berasrama penuh... bila PMR kat skool tuh klu ada 1B je.... anda akan jadi ALIEN dan tidak rasa gumbira.. maka lahirlah perkataan, ko ni blaja macam mane, la die dpt macam tuh je.. dan berbagai lagi... so bila tak dapat skool Bitara maka skool asrama aku pun ditukarkan ke kawasan yg tak ramai yg bijak dan bukan budak pandai aka common asrama skool... so SPM aku pun tungang langgang dan aku antara exasrama skool yg berjaya menempah tempat sebagai pelajar pemulihan akhlak  matmetik tambahan.. huhu hahaha hehe....

so mase nak isi UPU, dek kerana result percubaan yang tak good enough, cikgu pun cakap, jangan sedih masih ada peluang tok dapat sambung blaja kat overlaut.. wah mase tuh semua member aku berkobar-kobar lah.. semangat nak p overlaut maka upu di isi bukan nak masuk universiti tetapi MATRIKULASI.... maka aku berjaya dapat matrik tok pogram satu tahun n sains hayat... ceh nak jadi doctor konon... maka di matrik aku hanya minat satu subjek (biologi) tetapi ada lagi satu subjek yang aku tak pernah lulus dalam test mahupun masa final iaitu MATEMATIK TAMBAHAN, bukan salah cikgu yg mengajar.. tapi salah aku yg malas gile nak p class tu sehingga di panggil cikgu math dan aku (bukan nak bangga) adalah satu-satunya orang yg tersenarai sebagai pelajar kaki ponteng dalam pink list dalam fakulti sains hayat..(stahu aku time aku ponteng tuh aku dah kasi mc sebab sakit mate.. memang la cuti lame) maka akibat pink slip itu, aku pulang tok berhari raya, aku rase risau nak balik sebab kak aku call kate yg mak menangis... aduh besar sungguh dosa aku... sampai rumah memang sah mak aku nangis n taknak cakap ngan aku... perit sungguh hati aku mase tuh, yg abg aku pulak sound, ko ni dah ponteng p la cari mc (dalam hati aku, ingat senang ke nak kluar matrik sesuka hati, dah kate matrik = sekolah berasrama..... aduyai)

maka aku hanya berjaya menetap di matrik selama 6 bulan pertama... dengan gah nya announcement dibuat, buat sape2 yg bawah 1.50 sila berkumpul di bilik sekian... maka aku pun p la, guest what! dorang sediakan mee rebus plus surat memberhentikan pelajat... aku p just gelak sebab aku memang tak minat masuk matrik.. (puncanya aku nak masuk uia amik architecture tapi mase zaman aku once dah dapat matrik all application to university is not available.. so klu apply matrik kene masuk matrik.. sedih tapi just follow the rule.. tp ada yang buat rayuan but no one told me about it... so aku menghadapi kegagalan ke 3... maka aku keje ofis kat KPT (kementrian pengajian tinggi) selama 6 bulan, then aku apply upu dan dapat asasi di uitm kuantan....

so mase asasi, memang muka agak tebal.. yela budak2 kat situ semua tahun 89 aku je tue... so tebal dah satu hal, pastu takde background langsung dengan subject yg diambil maka aku failed 1 paper, but still dpt teruskan pembelajaran... so setakat ni sampai degree ALHAMDULILLAH aku dapat maintain LULUS, aim aku tak macam org lain, nak pointer gempak, cemerlang dan gemilang, tapi aku asal LULUS dan tak buat mak aku menangis macam dulu tu dah cukup...

so please jgn jadi macam aku, sebab dah gagal baru nak usaha, so please blaja bersungguh-sungguh, tak suke pun just buat je, ok! tapi sekali gagal bukan gagal selamanya, mungkin Allaah nak uji... please jangan riak, bangga dengan kepandaian atau membelakangi rakan2 yg lemah.. sebab dunia macam roda... Allaah boleh tarik kenikmatan yang ada tu bila-bila masa je... so SHARE YOUR ILMU dan jgn la nak memperlekehkan org andai pemikiran atau jawapan yang di beri tidak betul.... klu pandai ajar la.. OK!

2 comments:

  1. ohhh.. ok.. sy akan berusaha buat untuk keluar dari sini secepatnya

    ReplyDelete
  2. pengalaman yg sgt berguna utk semua student. Tahniah

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...