There was an error in this gadget

Monday, March 14, 2011

Header Tutorial, Nak Format Gif atau PNG. Tips For Today


Assalamualaikum dan salam muhibah..

Bagi pengetahuan semua, macam bese aku kasi free header for those yang request.. before this yang mintak dulo2 mungkin ada yang tidak berpuas hati ngan hasil kerja mengeditku since aku save header dorang dalam format Gif. sorry.. 
so skang buat pengetahuan semua or sape2 yang nak blajar or maybe yang dah tau.. untuk memastikan header yang dibuat mempunya TRANSPARENT BACKGROUND mestilah dalam 2 format ni SAHAJA iaitu GIF dan PNG in kerana once you buat background transparent dan save ke format JPEG automatically the transparent background be white so no more transparent there.. ok understand now...

the second information is about what is the best PNG or GIF?
so the answer is mase korang SAVE AS WEB PAGE tukarkan kepada for mat PNG 24 biasanya, sebab PNG tidak akan menukar saiz dan pixel header anda. jika anda pilih GIF ia akan menukarkan ke saiz yang lebih kecil dan pixelnye pecah dan mungkin memberi kesan negatif pada header yang anda buat.. FYI both PNG and GIF support transparent background so dont worried ok... so the conclusion is is you make your own header or anykind of picture that u want it to have the transparent effect and the pixel does not change, SAVE IT AS PNG.. 
GIF is for small tiny picture

2 comments:

  1. xberat la... jpeg and png and gif.. for me both is same, tapi macam mane nak save tuh, sebab some people suke besarkan fail sebab takut pic pecah, tapi for me PNG and Gif totally same and just different between 2kb only..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...