There was an error in this gadget

Tuesday, March 8, 2011

Berita Pasal Free Banner/ Header: Argh Aku Keliru ! part 7

Assalamualaikum dah salam muhibah...

Buat semua yes I GIVE FREE HEADER EDITING SAMPAI BILE-BILE, kecuali klu aku dah malas (hope tak malas la).. skang issue yg slalu aku hadapi bile penempah merequest sesuatu:

1. PROTECTED RIGHT CLICK.
mcm bese sy tahu anda nak protected pic or anything in your blog (jgn kome riso sgt, kite kan ada AKTA HAK CIPTA, if klu org copy or amik, just sue them no need la protected right click, just put disclaimer, it enough doh.. even laman web gempaq2 pun tak terpikir nak protected right-click ni.. sory if terase) masalah di sini ialah, hampir half of requester, used protected right click and most of them x bagitau acctual saiz (ie 900 x 450 pixel) just said segi empat tepat.. huhu (ni klu gi tempah banner konfrm org yg buat tuh pun pening) so aku kene la p their blog to determine the right size for the header but unfortunately protected right click menyebabkan aku tak bleh inspect the best size for that. so be ALERT!

why this is important.. because if u tell me the correct size (pixel) barulah header tu tersusun and same saiz je ngan post anda.. so please help me with this..


2. THE THEME THAT U ASK FOR
ha this part paling wat aku lagi gile bentar... mane tak nye.. yg bagi picture maybe mudah yela klu girls komferm nak pinky klu boys mesti nak yg simple plus ganas.. tapi klu yg kasi gambar but later bile p blog die ada byk gambar sampai aku konfius ni laki ke pompuan and on the email said want like this and like that... oh memang susah.. so for those yg nak mudahkan kerja saya (since this is free) better u guys kasi wallpaper, blog, or poster yg korang minat. with that barula aku dpt idea yg diminati..(p/s idea yg agak susah tok aku ialah cartoon and ala-ala korea, sebabnye kat dunia ni ada byk cartoon (please be specific ie doraemon ke, ultraman ke,) for korea lak, dik oi korea pun ada cite hantu, kang aku letak gambo org putus kepala kang blog sendiri pun seram nak tgk..lol.)

best example; "sy nak pinky ala-ala gule2 kapas and cute" pastu die kasi wallpaper pink yg ada arnab cute.. so kat sini aku bleh la tau die nak SWEET PINK CANDY THEME, sedap2 je aku kasi name. lol

3. The PICTURE OF YOURSELF
for this lak, let me tell u, even im single, im not a shaman person so dont worry, i takkan mandram gambar korang ok!.. pastu issue yg timbul tok masalah yourself picture ialah, 

1st pixel rendah and gambar di ambil di tempat yg tak cukup terang.. for pixel rendah is ok i still can change the pixel to be more smooth, tapi yg amik kat gelap ni jadi masalah.. if i put some contras there, the picture jadi cun tapi sgt gelap so susah nat matching ngan kehendak anda especially yg nak background smooth and girly and pinky..

2nd picture anda tak kene ngan theme, ok just imagine that your hijab or clothe colour coklat, but the header background u ask for is blue and your blog background is red.. wah so colourful and boleh mati o.. so for the best solution for helping me is for those who want it, please make sure, your picture is matching with your blog colour.. nanti susah wei jadi buruk sgt...  warne terbaik lembut for those yg nak background ala korea, pinky,.. baru smooth.. for example light purple, white.. (mostly what i make for the header looked beautiful is by using your clothes/ hijab colour as the main theme, tak caye che korang tgk kat sample yg i promote tuh)

3rd pasal gambar yg slalu je amik posing senget-senget pastu tak full. so this is what happen, just imagine, u were a hijab/free hair, and the picture just show your face but not full to your hair/ hijab as the result.. nah amik ko kepala jadi petak dan pelik.. so disebabkan itu, aku terpaksa besarkan picture tu maka pixel gamba jadi pecah dan tak cantik.. so klu anda baik kasi la gambar upper body yg full. baru nampak bulat je kepala tu and tak pelik.. ce tgk contoh-contoh tu kan cantik amik full..

Basic Tips To Take a beautiful picture for editing:

a. make sure your background is clear ie just plain white or black ala macam kat studio tu, the best is green or blue screen AND BIARLA PAKAIAN ANDA CONTRA NGAN BACKGROUND TUH, jgn lak pakai serba kuning background pun kuning maka blie gambar di extract cume dapat muke je, tak ke pelik nanti..

b. make sure your picture facing the light... baru la cantik je nampak muke tu... klu gelap hitam plak.. hhuhu

c. full image, jgn tudung tu nampak sekerat je.... huhu

actually bab pasal gambar nih i tak kesah, nak extract ke tak.. tapi jika anda nak tahu, bila gambar tu diextractkan barulah anda boleh hias blakang anda ngan graphic yg cantik.. klu gambar anda sekerat je terutama tang kepala, saya boleh wat jenis petak tapi masalahnye tak kene dengan theme yg anda mahu... pastu for pixel and gambar gelap, bile pixel tak cantik, gambar anda jadi bersopak and tak clear, sebab tu sy terpaksa stroke and brush gambar tu agar nampak cantik, tapi its looked not real as you are, and paling susah bila gambar gelap iaitu muka tak cukup cahaya (bukan pasal iman ye) dan pixel rendah, sy terpaksa contras tok cantikkan pixel tapi since gambar tu dah gelap maka gelap lagilah gambar anda... hope with this tips u can resend your request...

PLUS FOR THOSE YG REQUEST AND DAH DAPAT SEMULA, U STILL CAN REQUEST BACK IF U R NOT SATISFIED WITH IT BUT PLEASE GIVE THE INFORMATION ABOUT YOUR HEADER (saiz in pixel klu bleh klu tak tau please jgn protected right click blog anda, full picture with nice lighting, the clothe that u wear biar la matching ngan theme yg anda request tuh, kreadit if u give me example wallpaer as my revision) , AND IF LEWAT I REPLY PLEASE UNDERSTAND ME, I AM A STUDENT SO MY FREE TIME IS UNPREDICTABLE..;P; AND THIS FREE SERVICE HAS NO LIMIT FOR THEM WHO WANTS IT.. tq

7 comments:

  1. nk atasi no right click tuh wt cmni...
    higlight pew yang nk dicopy tkn "ctrl + c" pada keyboard..

    ReplyDelete
  2. klo sy cma bg theme n xnk bg picture xpe?bab sy nk theme je.xnk buh gmba sy.n da ckt2 word kt situ..bley ke ?

    ReplyDelete
  3. saya dah buang right click! ^_^
    *tetibe, padahal tak mintak.hahaha*

    ReplyDelete
  4. cik bambam pon nak buang right click tuh..tapi x tau mcm mana! hahahah.. *lupa*

    ehhh..receive my emel?

    ReplyDelete
  5. Mekasih kerna jengah blog mama yana dan mama yana nak minta tolong jika sudi buatkan header utk blog mama yana.

    http://mamayana10.blogspot.com/2011/03/award-dari-coffee-for-all.html

    ReplyDelete
  6. hoho, 1st, saya bukan nak atasi right click and bukan nak copy dari blog tersebut, tujuan roght click dlm blog supaya dpt guna google chrome inspect, bukan nak copy..

    klu anta wallpaper lgi bagus, senang, xyah gamba lagi super bagus..

    yg tak buang right click, i wll try my best to figure out the size,

    mama, klu nak banner, just email me k...

    again sape nak, just email, free no payment needed but what i need is only time...

    ReplyDelete
  7. sarah nak jugak boleh? :)
    tak penah lepas nak wat header.. wuwu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...