There was an error in this gadget

Wednesday, March 9, 2011

Adakah Anda Mempunyai Hak di Blog? (Law Revision)

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

today aku nak share skit information tentang hak-hak anda based on copyright act 1987 (AKTA HAK CIPTA Malaysia)..
so untuk mengetahui hak anda, first korang mesti tahu adakah karya korang tu ada hakcipta, ok murid-murid, sila buka Akta Hak Cipta (klu xda, takpe i ceritakan ye)
ok bedasarkan akta nih, basically hasil yg dapat copyright ada tertulis kat seksyen 7 (s7) akta hak cipta:

a. hasil karya sastera (s 3 kate mcm tulisan, sajak, skrip, surat, atau ape penulisan la)
b. hasil musical (s3 kate mcm ape-ape yg dikompos, aku pun tak tau, tapi lecture ckp, macam note-note music ala yg kepala togey)
c. hasil artistik (s3 mcm lukisan, graphic, photo, bangunan atau ape2 la yg korang rase artistic)
d. filem (s3 klu tak tau saje cari pasal la wei.)
e. sound recording (bunyi yg direkod, aku translate nih lol)
f. broadcasts (ni mcm MARIA ELYANA vlog.. hehe)
even alih bahase pun bleh dpt copyright (s8)

so skang anda dah tahu adakah hasil kary anda ada hak cipta ke tak, ini penting sebab if ade org copy hasil karya anda tuh then die jual and untung byk gile, pastu korang baru dapat tahu yg itu hasil karya korang maka barulah anda amik peluang ni tok menyaman.. tapi klu stakat bagi idea kat blog atau mane2 anda takde hak ok, ini kerana bagi idea tidak menunjukkan usaha anda seperti tertulis dalam seksyen 2A yg kate, tiada hak sekiranye just kasi idea.. so faham skang? 

lepas tu plak, pasal photostat buku, sebenarnye aku pun sedikit konfius kat sini, anda sebagai pembeli mungkin bersalah, tapi sekiranya sekatat photostat buku tu tapi tak full (maksudnya cover takda, just information saje, its ok as private use for education, tapi jgn la p photostat sebijik jadi buku then p jual kat kawan2 memang layak anda disaman) tapi lecture aku ada kasi information skit, bukan senang nak saman under copyright nih sebab dlm mahkamah kes macam nih paling kurang priority, sebab masih byk lagi kes2 yg perlu dititik beratkat terutama jenayah bunuh... maka andai kate korang nak saman pk-pk la dulu, fee lawyer pun mahal, pastu skali naik court kene bayar, dah naik court tu plak tak semestinya hukuman dpt time tu, konferm kene tangguh, so dah kene tangguh, kene plak naik court lain hari, bayar lagi.. klu menang tak pe la klu kalah.. RUGI WOHHH wooot woottt... sekian..

5 comments:

  1. wahh good info ni..tq for sharing:)

    ReplyDelete
  2. dulu penah gak bace entri yg cte psl copyright2 nih,then ak wat dek je.coz as a student sape yg tak penah fotostet dr buku?pelik2.

    thnx 4 da info,skrg dh xrse berslh dh kalu nk fotostet ape2.yg pentg cover dy gua tak fotostet skali ;)

    ReplyDelete
  3. oh~
    kalau kita potostat cover je? ahahahaha

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...