There was an error in this gadget

Sunday, April 10, 2011

Evolusi Pencarian Bakat Baru... Aduyai...

my property

assalamualaikum dan salam muhibah..

today aku nak share skit sepanjang hidup aku yang memcecah 20-an ni tentang pencarian bakat baru bagi penyanyi....

Zaman Ayah aku dulo-dulo
dulu2 ayah kopi ada cite pasal macam mane nak jadi penyanyi even die bukan penyanyi...lol
menurut beliau, dulo-dulo org nak jadi penyanyi kene buat life performance 1st kat kenduri kawin. so dari situ mereka akan jadi fofular di kawasan perumahan. so bile dah fofular mereka akan berhijrah ke kawasan yang lebih gah iaitu FUNFAIR yeop!... kome nak tau macam mane liku-liku kehidupan mereka kome bleh la tengok cite ROCK by Mamat Khalid, cite ni super kelakar...
(even dulu Azean Irdawati b4 jadi pelakon pun buat performance ngan ayah KOPI kat kenduri kawin.. sila rujuk ngan kak Azean for betulkan statement ayah KOPI ni ye.. hehehe)

Zaman Pertengahan era M Nasir dan Uncle Sam
Masa zaman ni dalam era 80-an, mereka yang berjiwa seni ni lebih kepada buat lagu sendiri pastu nyanyi kat tepi jalan.. (macam zaman skang gak r) even ada gak filem macam mane M Nasir bleh popular. Mase zaman ni, dorng nyanyi pastu klu confident lebih dorang p jumpe sendiri syarikat raman ngan hantar demo tape(kaset la) pastu klu bleh jual baru jadi penyanyi...

Zaman up skit
masa zaman ni mulalah berlaku fenomena mencari bakat (penyanyi) melalui realiti show, masa ni Bintang RTM la fofular, kuasa penuh kepada juri yang menadili.. wah memang gah la artis2 yang lahir dari raeliti tv ni sampai byk menang award... Ingat tak Asia Bagus, mase ni bangga gak la kite ngan Amy Mastura hehe.. pastu perubahan global berlaku dengan lahirnya AF,OIAM, MI, Mentor, malangnye kat sini kuasa juri hanya beri comment, pastu semua kat penonton maka lahirlah bintang yang cun dan kacak tapi kurang bakat.. aduyai... klu AF memang total nak package pastu baru bleh dapapt undi lebih, klu Mentor package masih diperlukan cume juri bleh masuk campur 20% undian.. heheh ni ok skitla.. pastu tengok One In A Million / Malaysian Idol.. ni paling aku puas hati since package no 2, 1st bakat... pastu tak byk Melayu so baru ada competition kat situ.. tengok la bintang OIAM ngan MI, Jacklyn Victor, Faizal Tahir, Tomok (knape die bleh menang?), Daniel ngan Suki palak fofular kat Myfm ngan sewaktu dengannya... 
(p/s: aku tgk AF semalam ngan mak aku, so takde yang mampu fight ngan SALMA mentor.. hehe)


Zaman Sekarang
ok pada zaman 2008 keatas mulalah bakat baru yang lebih berkualiti, dorang ni lagi kreatif, buat lagu sendiri pastu publish kat YOUTUBE klu org suke orang kecoh pastu rating viewr pun tinggi so syarikat rakaman mulalah tengok video tu then call la dorng... then fofular, Gadis Semasa Sunsilk populer ke? hehehe.. tapi bajet yang paling murah dan tidak memenatkan ialah teknik zaman sekarang sebab, tak payah kluar cari syarikat rakaman, xpayah makeup tebal2, tak payah costum, tak payah p studio, just video cam, alat muzik macam gitar dan penyanyi.. settle! dah jadi penyanyi..

so hasil kajian sepanjang hidup aku tentang evolusi pencarian bakat baru ni ialah, tak kesah la jadi penyanyi ke tidak, cuma bile dah popular, jaga adab sopan tuh, pastu jgnlah terlampau riak dan ego.. sian kat Mawi sebab dah jadi artis, putus tunang ngan Diana then kawin ngan Ekin dah kene BOOO kat majlis anugerah.. sian-sian, dulu bukan main gah sampai gelaran Raja SMS ngan TSUMAWI tapi kini cume dpt business kat Danga Bay but he still rich hehe. so bakal2 artis sila jaga diri anda terutama sikap dan tatasusila.. hehe.

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...