There was an error in this gadget

Friday, March 18, 2011

Permohonan Peguam Syariah Bukan Islam Ditolak!

my own property


Dari bilik berita Bernama:
Mac 17: Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Rohana Yusuf menolak permohonan Vitoria Jayaseele Martin, 49, agar bukan muslim boleh menjadi peguam syariah. Vitoria mempunyai Diploma Undang-undang Syariah dari UIA.

Jom kite tengok argument yang di buat plaintiff:
Die kata: Keputusan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) tidak membenarkan Victoria menjadi peguam syariah telah melanggar Artikel 5, Artikel 8 dan Artikel 10  dalam Persekutan Perlembagaan.
Artikel 5; Fundamental Liberty
Artikel 8; hak sama rata / equality
Arikel 10; Freedom of speech..

apa yang penting kat sini, bagi bakal-bakal peguam beragama Islam yang betul2 nak practice law tuh amik la Syariah, nanti orang lain plak kebas.. (kire hebat r si Victoria ni, tgk lulus kot dalam Diploma in Syariah Law... hebat hebat... yang kelakar tentang kes ini, KES INI DIPERAKUI SEBAGAI KES PERTAMA DI MALAYSIA... bayangkan kalau Karpal Singh pun nak jadi peguam syariah, konferm ramai artis p jumpa dia.. hehe)

3 comments:

  1. hehhe..tau xpe.org islam pakat ramai2 jadi lawyer syariah,.

    ReplyDelete
  2. org melayu nama jer islam tpi lebih mengejar harta dunia... jadi peguam syariah kena amaljariah duit dapat skit tak glamour mcm jadi peguam sivil... itulah melayu sekarang .
    Bukan nak mengata bangsa sendiri namun itu lah hakikat nya.

    ReplyDelete
  3. haha..kalau la dia jadi peguam syariah yang menguruskan orang murtad...camne kan? takkan la dia nak suro orang tu stay gak dalam islam.. :P

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...