There was an error in this gadget

Thursday, February 24, 2011

Kemane Nak P Oi budaklaw!


Assalamualaikum...

Today aku just nak share about diriku n pengalaman... buat mereka yg blaja law, better bace la... klu tak rugi...
skang aku tinggal 2 tahun plus LLb klu aku berjaye la....(hope lepas).. tapi yg membuat aku confius ialah... ad org ckp habis degree in law, bleh keje dpt degree payment, tapi pas aku p pratical kat Jbtn Pguam Ngra (AG), bigboss tu kate klu x sambung LLb gaji just same level as diploma.. Ha bia betul penat belajo tapi just diploma... sedey la plak... sejak itu aku mula bertekad tok dapat 3.00 above dan band 4 MUET just to get LLb, so hope klu korang bace please la rajinkan click2 iklan kat blog nih, dpt skit duit balnje aku tok sambung LLb...

Tapi yg sebenarnye aku nak cite ialah, pasal practical ngan MUET.....

1. pasal practical, besenye budaklaw akn pilih practical kat court or firm, jarang yg nak pilih kat Kementrian... ap yg menarik tentang (AG) korang bleh bjala semua, pi court bleh, balai polis bleh, Parliament pun boleh, pastu kat situ byk lawyer2 yg cun, terutama Cik Cinderella kat bahgian Intenational Division.. best oO, paling best skali belajar cara nak betulkan buku undang-undang... potong, tampal dan siap.. lol

2. pasal MUET, before batch aku MUET requirement ialah band 3, pas masuk sini tukar plak nak band 4, byk o duit kuar tok repeat MUET semata mata tok dapat MUET band 4 (MUET=Malaysia University English Test).. aku amik 3 kali so darab ngan RM70 = RM210 semate2 nak band 4.. pastu member aku cite yg Madam kiorang ad la pi pejabat mintak ditukar balik, yela ad yang pandai law sampai 3.80 tapi sebab MUET band 3 xdpt sambung degree, pastu yg dpt 2.80 n MUET band 4 dpt sambung degree maka lahirlah DEBATERS YG POWER ENGLISH TAPI KURANG ADAP (just tok sape yg terasa).. ini memang unfair.. blaja macam nak gila dpt dekan tapi sebab MUET putuslah harapan...pada sape2 yg terlibat fikirlah semula... anda boleh putuskan harapan pelajar yg kurang mahir English tok menjadi seorang lawyer dengan MUET tapi ingat pasti akan ada balasannye nanti...

WALLAHUALAM.....  

3 comments:

  1. ohohoo .. sy budak baru ..
    sem 1 foundation in Law ..
    kt uitm merbok kedah .. hihi ..
    utk masok deg nanti kena dpt band4 at least ..
    and .... utk grad lpas deg .. kena dpt band 5 !!
    ohhoooo ... -.-''

    ReplyDelete
  2. yeke?.... stahu aku nak grad just band 4... agak2 r band 5... mampuih r..

    ReplyDelete
  3. tak .. kementerian dlm poses nk gubal .. makan mase gk kot .. tp myb utk budak taon sy je kot .. kalo awk da nk grad da pon ..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...