There was an error in this gadget

Friday, February 18, 2011

Beware of Teluk Kemang, Port Dickson Negeri Sembilan..... (Bengang!)



Assalamualaikum wbt...

Ari ni mlm Sabtu dan mlm sabtu mlm luahan rasa sakit hati aku.... baru-baru nih, mase 14 Feb malam Maulidur Rasul... aku bersama 7 orang sahabat yg lain berpakatlah untuk buat camping... 

pada mulanya nak pergi ke kawasan sungai tapi aku tetibe dpt idea bahawa hari tersebut merupakan malam kelahiran Baginda dan dah konferm bulan pasti bersinar pada mlm tuh.... so klu nak tgk bulan yg indah tempat yg sesuai ialah TEPI PANTAI.... maka berangkatlah kami ke sana...

Jam 10:45 mlm, tibalah kami di Teluk Kemang Port Dickson.. memang cantik mlm tuh.. so ape lagi kami pun buat la persiapan perkhemahan,, mulanye cari kayu api... aku dan kawan aku yg lain siap kene hambat ngan anjing kawasan pembinaan, kurus gak la aku time tu....

Tapi cerita yg membengangkan kami ialah apabila jam 11.10 mlm sedang api menyala marak dengan bantuan bara orang kampung yg habis membakar, datanglah 2 wanita beruniform dan seorang lelaki memakai vest.. tanpa memberi salam si wanita ni (anak Sumari) tanya "adik watpe?" aku jawab "buat camping". pastu die mitak ic aku, aku kasi jela ingatkan JAINS yela malam tu kan malam VDAY aku tak la takut sebab kami semua jantan yg berniat suci hanya melakukan perkhemahan... lepas anak SUMARI ni amik ic aku die pun ceritalah... 

"adik untuk pengetahuan adik ini kawasan WELLNESS ZONE, dimana sebarang aktiviti pembakaran akan dikenakan kompaun." aku pun balas la balik, " tapi saya tak nampak pun sebarang notis amaran atau larangan".. pastu anak SUMARI menjawab "tula saya tak boleh buat apa2 ini arahan Yang Dipertua PD dan kami ada CCTV sepanjang pantai ni" sekali lagi aku tanya balik "tapi xda pun notis atau amaran." anak Sumari jawab "ha bagus soalan adik, adik bleh berbincang dengan YDP kami".... tetiba mak aku call, aku pickup phone, dan kembalinya aku dorang dah blah....

So ape yg aku simpulkan kat sini: 

1st, pihak penguasa ni tidak professional, dengan cara dtg yg xda MANNER, pastu xbagitau dari mane n mintak ic, dah dpt ic baru bagitau kesalahan kami.. Klu dlm Criminal Procedure Code pun, pihak polis bagitau kesalahan baru bleh detain pesalah. (tapi klu dah nampak pakai uniform aku xpk ape dah, kasi jelah ic tuh).. 

2nd anak SUMARI kate ad CCTV... so if CCTV tu nampak je api korang akan kene kompaun, klu di tempat2 rekreasi lain, ada pengawal yg jaga kawasan dan bagitau please dont do this, no park here dan ada notis tok kene kompaun.. berbeza di Teluk Kemang, just ad CCTV no notis amaran, n tanda "WELLNESS ZONE" korang akn jumpe mase jalan kluar dari tempat tuh... ce pk wajarkah begitu... KLU DIE MENYAMAN ATAS UNDANG2 KECIL TAMAN, tp dlm principles undang2 tort bagi mereka yg pecah masuk, penjaga kawasan wajib ada NOTIS YG MUDAH DIFAHAMI, JELAS, dan BOLEH DILIHAT bagi menghidar berlaku aktiviti larangan... 

3rd aku ada tanya anak SUMARI tuh, kami yg nyalakan api, camping bersama sahabat kene kompaun, tapi org yg berdating tak kene plak? die jawab tu luar bidang kuasa kami.. memang betul cakap anak SUMARI tuh tapi klu couple dah nampak org bertudung berpakaian uniform mestilah diorang takut. Umpama seperti yg maksiat dorang tutup mata tapi yg membakar tok dapat kompaun RM250 dorang bukak mata habis habisan... sedih aku,, dah rm 250 akan melayang, pastu maksiat berleluasa pada malam kelahiran junjungan besar NABI MUHAMMAD SAW....

Kesimpulannya, sape2 yg berhajat tok camp fire di TELUK KEMANG lupakanlah... dorng mcm tunggu je CCTV tu capture gambo api korang and kompaun korang... if pihak berkuasa baca rintihan aku ini tolongla klu nak jadi WELLNESS ZONE sediakanlah pengawal bagi menjaga tempat tuh mcm kat SG Congkak, pastu letak signboard AMARAN KOMPAUN BESAR BESAR dan BOLEH LIHAT, jgnla letak WELLNESS ZONE tu kat jln keluar umpama macam kalau pelancong datang akan kene bayar kompaun... nak mudah lagi halang laluan tu dengan penghadang, takla org masuk sesuka hati klu dah tempat tuh WELLNESS ZONE!...


FYI: Undang2 Kecil Taman nih tahun 2008, mase aku pergi dulu2 ngan family ok je xkene kompaun.
(sesungguhnya ALLAH jadikan alam yang indah ini bagi  mendekatkan manusia dengan-NYA... namun kami yg ingin menikmati keAGUNGAN-NYA pada malam kelahiran jujungan besar MUHAMMAD SAW terhalang dek kerana penguasa dunia yg rakus menegakkan undang2 dunia tapi menoleh undang2 akhirat.. waallahualam...)

5 comments:

  1. ok..patut bengang..da takde keje..camtu la..

    ReplyDelete
  2. memang kene bengang... it is unfair!! hehe jgn p teluk kemang ye, even barbecue pun takbleh... huhu

    ReplyDelete
  3. hai!

    dtg dari blog abg ben..n nk m'followkan diri dicni..salam kenal tuan umh~~

    ReplyDelete
  4. hye..singgah cni..
    nice entry..

    jom join GA first blog saya..

    http://jarijemariemas.blogspot.com/2011/02/jarijemariemas-first-giveaway.html

    ReplyDelete
  5. salam ziarah dan salam perkenalan dari laman blog abg ben ashaari.. saya follow blog awak ek... mai la singgah dan follow blog saya yer.. ok thanks..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...