There was an error in this gadget

Saturday, February 5, 2011

My Hometown, IPOH-TAIPING-PANTAI REMIS...


Assalamualaikum..

Today is my 1st day nak update blog tok this week, maklumlah bile balik kampung semua connection kene la block since FAMILY FIRST....

ok mcm bese cuti raye cine ni satu family kene balik ipoh since rumah baru beli n kene la kemas ape yg patut, pastu ape lgi gi jln2 r..... 

IPOH SIGNBOARD FROM HIGHWAY


MEE REBUS RAMLI

GUNUNG LANG
bile kat highway, terpampang signboard IPOH.. wah mcm hollywood tu signboard die, memang ad kemajuan kat sini. so ape yg menarik kat ipoh... shopping mall... boring... tp food ngan taman rekreasi die menarik.. 1st sampai kat ipoh mesti kene cari kedai makan MEE REBUS RAMLI... dulu mase x famous murah je skang semenjak dah ad byk cawangan mulalah harga mahal.. tp rase originalnya masih dikekalkan bgus PAKCIK RAMLI... then tok berehat atau besantai... aku pun pi la tgk GUNUNG LANG... dulu scary gak tempat die mane tak nye mase YB rasmikan bleh pulak ada lembaga macam ular warne putih tonjolkan diri... tapi org x hebaoh maybe die ni penuggu tmpt tu... tp tempat tu memang best ngan nyaman...

LAKE GARDEN, (sekitar die ade ZOO TAIPING, n jalan ke BUKIT LARUT (MAXWELL HILL))

YONG TAU FOO BLAKANG BALAI BOMBA TAIPING

later balik ke TAIPING... ape yg best?... mcm bese aku akn pergi tempat tok mengisi perut... makanan paling popular bg family aku mcm bese KEOW TIOW DOLI, dulu pakcik DOLI bukak kedai kecik je ngan harga murah, tp skang bile ad gerai yg cangih mangih mulalah harga naik tapi rase dah jadi mcm rase char kiew tiow lain.. so lame... tp satu lagi food yg sentiase mantop sampai la ni..(10 tahun dah berlalu) ialah YONG TAU FOO abg TK.. (TK=tak kacak) dulu abg ni yg jade skang die dah kaye n pekerja die yg jage... YONG TAU FOO ni memang terbaik... nak p, senang je sampai TAIPING cari BALAI BOMBA, betul2 blakang BALAI BOMBA.. bukak dalm kul 5 keatas, sebab arked makan tu ramai org time mlm... memenag terbaek makan kat situ. pastu aku pun gi jln2 tempat biase, LAKE GARDEN, ZOO TAIPING (tp zoo aku x pi sebab nanti binatang kat situ exited ingat aku ni one of their family.. lol), pastu gi BERMIS POOL, tempat mandi manda yg ramai rakyatnya, later gi AIR TERJUN BUKIT JANA, betul2 blakang rumah lame aku kat KAMUNTING. so itulah tempat menarik kat TAIPING (antaranya) ada gak kat TAIPING, BUKIT LARUT tempat jogging ngan BUKIT DOREMON tempat doremon penah mendarat (actually bukit doremon ni tempat askar).
Bot Bot Kat kawasan Kampungku

TELUK SENANGIN
Lastly tempat di tuju ialah my second hometown, PAITAI REMIS, tp nak pi kampung aku ialah kampung KELUBONG dengan ngan SUNGAI TINGGI... jln die jalan nak ke PULAU PANGKOR, TELUK SENANGIN dan LUMUT..... yg best kat TELUK SENANGIN, korang duk kat tepi pantai, tunggu ombak pukul pantai dan korang dapat tengok n kutip lala yg berlambak kat situ, pastu PULAU PANGKOR mcm bese la pulau aku pun xpayah la cite byk2, so kat PANTAI REMIS ni klu korang ad kampung kat situ.. korang bleh tangkap RIANG-RIANG sejenis serangga yg popular time raye cine hehe, lepas tu klu panas n allergic ngan air masin korang bleh mandi ngan iar paya belakang kampung aku tempat org kutip kayu bakau xpun korang bleh mandi kat ALLARGAR, air terjun di kawasan estet sawit, b4 nak masuk tempat tu berhentilah kete kat tepi jap n p la kutip pucuk paku or pucuk ubi, belh buat masak lemak.. heheh..

BUT perkara yg paling best ialah bkn travelling BUT lepak bersama keluarga... BE WITH FAMILY IS THE BEST THING EVER.. so happy travelling n remember family come first!

2 comments:

  1. bestnya.. tbe2 rs nak pi pntai.. huhu~

    ReplyDelete
  2. memang best giler... so ape lagi wat r reunion follower blog ch!natsu... hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...